Filozófia

A szó, ami meghatározza az első éveinket a főiskolán. Az első két évben a tantárgyak nagy részét filozófia teszi ki, mint például filozófiatörténet, etika, antropológia, teodícea, logika stb. De persze a második év végi szigorlat sem szakítja meg a filozófiával való foglalkozást, hiszen az továbbél más tantárgyakban, mint a dogmatika vagy éppen a fundamentális teológia. És éppen ezek azok a tantárgyak, melyek átvezetnek a teológia vonalára.

Teológia

Mert igazán a vízválasztó másodév után indul be igazán a teológia művelése. Hiszen harmadévtől lassan vége az egyháztörténelemnek, fajsúlyosabbá válik a görög nyelv tanulása, indul a morális, az exegézis, felváltja a szertartástant és a typikont a liturgika, és persze a dogmatörténet is csatlakozik a dogmatika mellé. És ezek a tantárgyak pedig azért fontosak,
Mert lassan a gyakorlati teológia felé vezetnek el minket.

Gyakorlati teológia

Mindazt, amit az ember a hosszú és mégis rövid évek alatt megtanul, át kell majd ültetni a gyakorlatba, meg kell élni. Erre nincs tanóra, erre majd maga az élet tanít meg minket, de mégis a főiskola ad keretet ahhoz, hogy felkészüljünk az élet nagy vizsgáira, amihez képest a mostani szigorlataink is csak ártatlan „beszélgetések”.