Az idő már egyre csak enyhül, az éjszakák is egyre hosszabbak, és országszerte elkapta az embereket a karácsonyi hangulat és készülődés. Csütörtök délután háromra már elég masszív a szürkület, és az idő is elég esős lett. Azonban ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne megrendezni egy pap – kispap focimérkőzést Hajdúdorogon!

Immár sokadik alkalommal rendezték meg a papok, illetve tanulmányvégzett papnövendékek és a nyíregyházi szeminárium kispapsága között lejátszandó presztízsmeccset. A papnövendékek lehetőség szerint hétről hétre összejárnak focizni egy nagyot, de az ilyen alkalmak, mint a mai, sokkal különlegesebbek, mert ez egy nagyon fontos találkozási pont is. Bár ilyen-olyan focimérkőzések vannak az év folyamán, mint például a paragrafus kupa, vagy a szemináriumok közötti focibajnokság, a pap kontra kispap focimeccs más értékekkel bír, hiszen itt a cél találkozik a megvalósulhatósággal, a felszentelt atyák a felszentelésre váró fiatalokkal – olykor kemény szerelések közben is.

A Szent Bazil Oktatási Központ általános iskolájának tornaterme adott otthont ennek az eseménynek, ahol több mecset is levezényeltek. Először a kispapok játszottak a papok ellen, majd a Nyíregyházi Egyházmegye papsága játszott a Miskolci Egyházmegye papságával, végül a kispapok külön-külön a két egyházmegye papságával is játszottak. Izgalomból tehát nem volt hiány, és szerencsére gólokból sem, hiszen átlagosan legalább 4 gól született a mérkőzéseken, a legkevesebb is 2 gól volt. De ami talán a legfontosabb, hogy a játékosok megmutatták, hogy hogyan lehet keresztény szívvel játszani ezt a játékot, színlelés és káromkodás nélkül, kifejezetten sportszerűen.

Az esemény végén parakliszon vettek részt az atyák a kispapokkal együtt a gimnázium kápolnájában, majd egy szerény vacsorára várták a reverendás sportolókat. Véleményem szerint egy nagyon sikeres és élmény dús napon vehetett részt, aki eljött, az egymás közötti kapcsolatokat megerősítve.

 

Kiss Máté
IV. évfolyam