Az évnek ebben az időszakában a reggel hat órát még  simán lehetne “hajnali”-nak nevezni, hiszen olyan sötét és hideg van még ekkor, hogy az embernek inkább ágyban maradni van kedve, legalább még egy 5 percre. De nem úgy szemináriumunk két növendékének, akik ekkor léptek ki az intézmény kapuin, hogy nemes és embert próbáló feladatukat elvégezzék. Várta ugyanis őket Debrecen híres városa, azon belül is a Szent József Katolikus Gimnázium növendékeinek és tanári karának azon szerencsésebb része, akik részesülhettek ezekben a fenomenális előadásokban.

 

A “hajnali” bódultságunkat egy laza kis vonatúttal - és gyaloglással - űztük el, hogy aztán frissen adhassuk elő azt a kevéske, ám velős gondolatot. Ezt a magabiztosságot sikerült azzal megkoronáznunk, hogy első próbálkozásra az egy sarokkal arrébb lévő kollégiumba találtunk bekopogtatni. Természetesen nem vette el lelkesedésünket az apróbb malőr, és miután megtaláltuk az iskola épületének bejáratát, onnan már nagy szívélyességgel kísértek minket először egy kis pihenőhelységbe, hogy ott készüljünk fejben, és természetesen lelkileg az előttünk álló feladatra.

 

Ez az alkalom egyébiránt kuriózumnak számított, hiszen először rendeztek pályaorientációs napot ebben az intézményben, ezért külön öröm és megtiszteltetés volt számunkra, hogy szerény főiskolánkról beszélhessünk az érdeklődő és kifejezetten motivált hallgatóság számára. És mielőtt a kedves olvasó megijedne, hogy itt egy apró cinizmust csempésztem a szövegbe, akkor boldogan nyugtatom meg, hiszen az a pár előadás és kiscsoportos beszélgetés úgy vélem mindkettőnk számára nagyon pozitív élmény volt. Kezdeti izgalmunkat a figyelő és érdeklődő tekintetek oldották fel, akik közül nem egy igen érdekes és értelmes kérdést is tettek fel nekünk közben. Természetesen elsősorban arról kérdeztek bennünket, hogy miért éppen ezt a hivatást választottuk. Nekünk pedig nem vált szégyenünkre válaszolni, hiszen kispapok vagyunk, köztudottan szeretünk sokat beszélni.

 

A hosszú és kissé kimerítő nap után - melybe még egy igen igényes és szép mondanivalójú film vetítése is belefért - azonban mégis lelkesen és némileg lelkileg feltöltődve tértünk haza. Nagyon szép tapasztalat volt számunkra, hogy vannak még a vallás iránt érdeklődő fiatalok. De ha másból nem, hát ennek a cikknek a stílusából, és hangvételéből átjöhetett a kedves olvasónak, hogy szép tapasztalatokat szerezhettünk ezen a napon.

 

Kiss Máté
V. évfolyam