Mindig is nagy téma volt szemináriumunk életében a kispapok fizikai erőnléte. Természetes ugyanis, hogy az egészséges lelkiélethez hozzátartozik az is, hogy az embernek jó legyen a mentális és testi egészsége is. Erre a nagy kérdésre adott most jó megoldási lehetőséget a szeptember 20.-án megrendezett Főiskolai Sportnap. Ennek kapcsán beszélgettem a sportnap egyik szervezőjével, Szaplonczay Máté főduktorral.

 

- Honnan jött ennek a sportnapnak az ötlete? Vagy kitől/kiktől származik?

Az UNESCO 2015 novemberében nevezte ki szeptember 20-át az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjává. A Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség támogatásával számos hazai felsőoktatási intézményben került megrendezésre sportnap, melynek keretében intézményenként átlagosan 1000 hallgatót sikerült megmozgatni.

 - Kik segítettek a sportnap megvalósításában, illetve levezényelésében?

Elsősorban Dr. Véghseő Tamás rektor atya, aki a tanítási szünet biztosításával lehetővé tette, hogy hallgatóink bekapcsolódhassanak a sportnap programjaiba.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a vacsora előtti áldást Kocsis Fülöp érsek atya adta, aki számos teendője mellett arra is időt szakított, hogy kilátogasson hozzánk. Az elöljáró atyák és a tanári kar egy része is bekapcsolódott az eseményekbe, aminek szintén nagyon örültünk. A sportesemények helyszínéül szolgáló Szent Miklós Görögkatolikus Általános iskola vezetőségének és tornatanárainak is hálával tartozunk a helyszín biztosításáért. Lipcsák Tamás atya és a Jósavárosi Egyházközség pedig a parókián fogadott bennünket, hogy a nap lezárásaként ott végezzük el az Alkonyati Istentiszteletet, majd az udvaron lehetőség adtak egy finom pörkölt elkészítésére és elfogyasztására.

A kispapok közül is nagyon sokan segítettek, hogy zökkenőmentesen teljen a nap. Igazi csapatmunka volt az előkészületektől kezdve a rendezvény végéig, mely magában foglalta a folyamatos koordinálást, a bírói teendőket és a pörkölt elkészítését is.

Fontos megemlítenem a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetséget is, akik a sportnap kereteit és hátterét biztosították. A Szerencsejáték Zrt. pedig fő támogatóként szolgáltatta a Campus3 próbához szükséges felszereléseket, valamint ők ajánlották fel azt a 3 db 10.000 forintos Decathlon sportutalványt, melyet legszerencsésebb hallgatóink vihettek haza. 

Köszönjük mindenkinek!

- Mely sportágak közül választhattak a hallgatók? Miért pont ezek a sportágak képviseltették magukat?

A lehetőségeknek határt szabtak a helyszínek adottságai, de azt hiszem a „népszerű” sportok nagy részére sikerült alkalmat találni. Az asztalitenisz, a sakk és a kerékpártúra mellett a csapatsportok is fő szerepet kaptak: a teremfoci, röplabda és kosárlabda olyan népszerűek voltak, hogy több csapatnak kellett egymást váltogatni a teremben. A Campus3 próba feladatai mindenki számára teljesíthetőek voltak, nappalis hallgatóink 70%-a be is kapcsolódott ebbe a kezdeményezésbe.

- Mi a helye a sportnak a teológiában?

A morálteológia külön fejezetet szentel a testkultúra erkölcsi vonatkozásainak. Megállapítja, hogy a sporttevékenység az önmegvalósítás körébe tartozik; a sport a szó nemes értelmében humanizálja, emberibbé teszi az embert. A híres „Ép testben ép lélek” szállóige eredeti verziója Iuvenalis római költőtől származik, és így hangzik: „Imádkozni kell, hogy ép lélek legyen az ép testben”. Ezzel inkább a lélek elsőbbségét hangsúlyozza. A keresztény emberkép itt is a harmóniát keresi: a test gondozása és ápolása a szentírási szemlélet szerint is fontos, Szent Pál apostol többször is utal erre leveleiben (vö. Ef 5,26; 1Kor 6,20 stb.). A lelkiségünkben kiemelt helyen álló aszkézis szó is a görög aszkeó igéből származik, mely eredeti értelmében testgyakorlást jelent. A sporttevékenység számos értéket hordoz magában: önfegyelmet ad, növeli a szolidaritást, fejleszti az intelligenciát, bátrabbá tesz stb. A személy harmóniájához hozzátartozik a test gondozása is. 

 

Készítette: Kiss Máté
III. évfolyam