2017. Szeptember 25-27. között Rektor atyáink engedélyével és támogatásával, valamint Obbágy László atya vezetésével a végzős évfolyam részt vehetett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottsága Családpasztorációs papi találkozóján, amelyet Leányfalun rendeztek meg a Szent Gellért Lelkigyakorlatos Házban.

A téma természetesen a család volt, amelynek több aspektusát is átvilágította a konferencia. A konferencia sok irányba elágazott, mindenre lehetetlen kitérni e beszámoló keretei között. Néhány tanítást azonban megosztok:  

A pápai tanítások adták az egész konferencia vázát. Dr. Székely János püspök atya Amoris laetitia és a Familiaris consortio apostoli buzdítását vette előadásának alapjául. Soha sem lehet elégszer hangsúlyozni e két dokumentum fontosságát a család szempontjából. A házasságra való felkészítés során nem csak a pap ismeri meg a párt, hanem sokszor a párok is rácsodálkoznak egymásra! A pap adja meg a kezdőlökést, hogy a pár házassága liturgiává váljon. A házasság Örömhír, nem tilalmak tárháza. Amit Krisztus tanít, az Örömhír: lehet totálisan szeretni és totális szeretetet kapni a másiktól. Erre vagyunk hivatva. Ha hitelesen hirdetjük, akkor Örömhír a jegyeseknek.

Két görögkatolikus atya is előadóként vett részt a konferencián: Dr. Papp Miklós atya és Szabó Tamás atya.

A boldog családi élet a jegyességben kezdődik el: a pap feladata, hogy az Isten elé járuló és szentségi házasságot kötni kívánó párnak megfelelő felkészültséget adjon. Mivel az élet nehéz, erre könnyű teológia nem lehet válasz. Istenről nem csak ismereteket adunk át, hanem éljük is a vele való kapcsolatot, a párnak pedig ezt adjuk át, hogy ők is képesek legyenek gondolatvilágukban Istent középen elhelyezni. Ne feledjük: a jegyesoktatás során a pszichológiai ismeretek és tanácsok vonzóak lehetnek, de a Bibliának is van emberképe, ahol egy Isten képére és hasonlatosságára teremtett ember áll. A kép adott és statikus, de a hasonlatosságra ajánlatos minden döntésben törekedni.

Amikor a feltámadást ábrázoló ikonra tekintünk, akkor Jézus nem csak Ádámot, hanem Évát is felhúzza a sírból. A két fél között tehát Krisztus az összekötő kapocs: eggyé válni és ebben az egységben megmaradni csak Krisztussal tudnak a házasságra lépők, hiszen ilyenkor nem csak egymással, de Vele is szövetséget kötnek. A házaspár fehér vértanúkká válik: sok mindenről lemondanak Krisztusért, hogy az örök idők boldogságában részesülhessenek!

Az előadások gazdagok és színesek voltak, közöttük pedig mindig imádkoztunk: Minden nap Laudesen, Szentmisén és Vesperáson, valamint Kompletóriumon vettünk részt. A házat Szilágyi János görögkatolikus pap és kedves felesége vezeti, ezúton is köszönjük kedvességüket, valamint a finom ételeket és a kényelmes szobákat, amelyekben kipihenve felkészülhettünk a következő napra.

 

Rádi Dávid
V. évfolyam