Szemináriumunkban pár nappal ezelőtt a kispapság megszavazta az a jövőre végzős papnövendéket, aki majd képviselni fogja őket az elöljáróság előtt, és példamutató életével a közösség élén fog járni. Őt hívjuk főduktornak, aki a 2017/2018-as tanévre Szaplonczay Márk lesz.

Az újdonsült főduktornak azonban előtte át kell esnie egy beiktatási szertartáson, melyet a leköszönő főduktor vezényel le. Ezen ceremónia keretein belül a főduktori erényeit kellett próbatételeken bizonyítania, melyek keretében találós kérdéseket kellett megválaszolnia, egy "vendég kórust" kellett köszöntenie, étkezés közbeni hirdetést kellett elmondania, teológiai tudását megcsillogtatnia, valamint nem utolsó sorban az elöljárók születésnapjainak dátumát felidéznie.

De természetesen ezekkel még nem ért véget, hiszen hivatalosan onnan számít valaki főduktornak, ha az előző a kezébe adja a főduktori "felelősséget és hatalmat" jelképező főduktori bunkót. Ezt viszont előbb meg kellett találnia, melyhez segítséget biztosított számára pár segédeszköz, melyek szintén feladatának különböző aspektusait ábrázolják.

Szerencsére talpraesett az újdonsült "kis-főnök", ezért könnyedén véve az akadályt, sikeresen megszerezte a bunkót, és ezzel köszönthetjük a Papnevelő Intézet új főduktorát!

Isten éltesse szolgálatban és kitartásban!

Kiss Máté
III. évfolyam